środa, 21 stycznia 2015

Granat - super-owoc witalności

Granat superowoc zycieswiadome.blogspot.com
Jeden ze słynnych cytatów Hipokratesa brzmi: "Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem". Granat to właśnie pożywienie-lekarstwo. O jego dobroczynnym działaniu wciąż dowiaduje się "współczesna nauka", a od kilku lat niespodziewanie lekarze opiewają jego właściwości. Nie jest to jednak żadne odkrycie. Hipokrates też zalecał go swoim pacjentom na te same schorzenia, co dzisiejsi dietetycy.

Granat wywodzi się z Mezopotamii, stał się kulturowym symbolem basenu Morza Śródziemnego. Jest powszechnie stosowany w medycynie naturalnej. Medycyna współczesna czy też naukowa wciąż zgłębia mechanizmy działania tego składnika diety człowieka.

Skład biochemiczny surowego owocu granatu czyni go tzw. Super-Owocem (ang. super fruit) - bombą energetyczną i witaminową dla naszego organizmu. Granat jako stały element diety wzmacnia odporność naszego organizmu i wspiera naturalną równowagę.

To owoc Afrodyty - bogini miłości. Już Hipokrates podawał go swoim pacjentom, aby leczyć bezpłodność i łagodzić objawy przekwitania - co współczesna nauka potwierdza, wskazując na wysoką zawartość fitoestrogenów (a konkretniej folikuliny) w tym owocu. Granat zawiera również kwas punikowy - czyli tzw. kwas Omega-5 oraz inne pokrewne składniki, które wykazały działanie antynowotworowe oraz wspierające leczenie nowotworów piersi, prostaty, jelit oraz płuc, a także  regulujące męskie hormony płciowe oraz wspomagające wytwarzanie insuliny przez organizm. Spożywanie granatu wiąże się ze wzrostem energii, zwiększonym libido i pobudzeniem zmysłowym (m.in. większą wrażliwością skóry). Kwas punikowy to również składnik czyniący granat owocem młodości. Zażywanie go regeneruje starzejące się komórki, a wraz z kwasem elagowym wpływa na elastyczność skóry, dzięki czemu hamuje proces powstawania zmarszczek, a nawet demencję powstającą w wyniku choroby Alzheimera.

Słodki granat Sweet Pomegranate


Kobiety w ciąży dzięki spożywaniu granatu chronią swoje dziecko przed niedotlenieniem mózgu (przeprowadzano w tej kwestii serie eksperymentów na ciężarnych myszach i działanie soku z granatu okazało się wysoce ochronne).

Poza tym, sok z surowego owocu granatu zmniejsza ryzyko zawału serca i poprawia wydajność serca. Wypicie 60ml dziennie obniży ciśnienie krwi. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe dzięki taninom (elagotaninom, a dokładniej granatynie A i granatynie B), czym może wspomóc leczenie przeziębienia i grypy. Spożywanie granatu zwiększa wytwarzanie naturalnych enzymów trawiennych, dzięki którym organizm łatwiej się regeneruje i zwalcza takie dolegliwości jak hemoroidy, nudności czy biegunkę. Zaleca się go anemikom, gdyż zawiera dobrze przyswajalne żelazo (żelazo bowiem jest przyswajalne lepiej, kiedy łączy się je z witaminą C, a tej jest w granacie od groma!).

Ze względu na bogaty skład granatu, prowadzone są liczne badania naukowe nad wielorakimi skutkami spożywania tego owocu. Dowiedziono nawet, że spożywanie go zmniejsza ryzyko próchnicy (ze względu na działanie bakteriobójcze). Więcej można przeczytać m.in. tutaj.

Ciemnoczerwony owoc granatu


GATUNKI
Tak, jak w przypadku wielu owoców, granat również występuje w kilku odmianach. Można przyjrzeć się kolorowi skórki i miąższu oraz kształtowi samego owocu, aby ustalić, z jaką odmianą mamy do czynienia.
Na fotografiach dołączonym do niniejszego tekstu widać dwie różne odmiany: większy owoc o ciemnej skórce i ciemnym miąższu - był znacznie bardziej kwaśny i robił wrażenie "dojrzałego" w smaku - prawdopodobnie jest to odmiana Sharp Velvet, chociaż to tylko zgadywanie. Po przekrojeniu tego granatu, sok się z niego wylewał i barwił deskę do krojenia na intensywnie rubinowy kolor. Drugi - mniejszy owoc, blady zarówno z zewnątrz, jak i w środku - był bardzo słodki (dla mnie zbyt słodki), mniej soczysty, a przy tym wszystkim mniej intensywny w smaku. Być może była to odmiana Sweet Pomegranate - słodka, którą można hodować nawet w chłodniejszym, europejskim klimacie.

ILE GRANATÓW ZJEŚĆ, ŻEBY POCZUĆ DOBROCZYNNE SKUTKI?

Zjedzenie wielu granatów naraz prawdopodobnie zadziała co najwyżej jako efekt placebo... Najlepiej zaopatrzyć się w owoc granatu (np. jeden, może dwa), obrać go i podzielić na kilka porcji, aby przyjmować conieco każdego dnia lub co drugi dzień. Spożywanie granatu regularnie raz w tygodniu czy raz na dwa tygodnie również będzie miało dobroczynne skutki dla naszego zdrowia. Organizm ludzki (zresztą tyczy się to każdej formy życia) świetnie reaguje na różnorodność.

Istnieją zalecenia medyczne co do jedzenia granatu na konkretne schorzenia:
- podczas leczenia raka prostaty należy wypić dziennie 240ml soku z granatu (surowego),
- na obniżenie cholesterolu - 40g dziennie,
- przeciwko miażdżycy - 50ml soku dziennie
(zobacz źródło tych danych).

Różne gatunki granatu - superowoc zycieswiadome.blogspot.com


ŹRÓDŁO WITAMIN I MIKROELEMENTÓW
W jednym owocu granatu znajdują się ogromne ilości witamin i pierwiastków - witaminy K (prawie 60% dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka), witaminy C (prawie 50%), kwasu foliowego (około 30%), miedzi (22%), manganu (17%), potasu (20%), fosforu (10%), żelaza (5%), witamin z grupy B (wartości powyżej 10%). Zawiera on również kwasy Omega-6.

CZEGO NIE ZAWIERAJĄ
Niektóre strony podają, że granat zawiera witaminę A, jednak badania laboratoryjne są sprzeczne, m.in. dane USDA (Departament Rolnictwa USA) wykazują brak tej witaminy w owocu granatu (słownie: zero, nie ma...). Przydałby się własny mikroskop, aby to potwierdzić...

Z CZYM NIE ŁĄCZYĆ
Spożywanie dużej ilości soku (powyżej 230 mililitrów, a więc około jednej szklanki) z granatu lub świeżych owoców granatu może kolidować z działaniem leków leczących wysokie ciśnienie, rozrzedzających krew oraz zmniejszających poziom cholesterolu. Zawiera naturalny cukier, więc osoby z cukrzycą powinny ostrożnie przemyśleć, czy oraz ile takiego owocu mogą spożyć. Ze względu na fitoestrogeny, może wywoływać efekt zwiększonego poziomu estrogenów we krwi - co może być niepożądane u osób z zaburzeniami hormonalnymi. To, że sok z granatu ma właściwości wspierające np. zwalczanie biegunki, to nie znaczy, że należy pić duże ilości tego soku, kiedy się cierpi na tą dolegliwość. Zaryzykowałabym co najwyżej bardzo małe dawki... eksperymentanie...

DZIECI
Kobieta w ciąży powinna zażywać granat, ale już samodzielnie istniejące dziecko - niekoniecznie. Do pewnego wieku spożywanie owoców przez dziecko może powodować niestrawności. Więc jeśli dziecko nie żywi się na co dzień różnymi innymi owocami, to granatu też nie należy mu podawać...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz